Street Smarts

Ajokortti

Autokoulumme opettajat ovat alansa ammattilaisia ja me ylläpidämme ystävällistä ja kannustavaa ilmapiiriä – oppiminen on mukavaa, eikä meillä tarvitse jännittää!

Miten ajokortin suoritus etenee?

1. Ilmoittaudu autokouluun

2. Sovi mieleisesi palvelukokonaisuus kanssamme

3. Hae ajokorttilupa

4. Aloita teoriaharjoittelulla

5. Tee teoriakoe

6. Harjoittele ajamista riittävästi ajotunneilla - autolla ja simulaattorilla

7. Suorita ajokoe!

8. Hyväksytty ajokoe = ajokortti taskussa ja elämä edessä!

Askel askeleelta kohti ajokorttia

Voit ilmoittautua joko täyttämällä ilmoittautumislomakkeen, jonka jälkeen otamme sinuun yhteyttä sopiaksemme yhdessä haluamasi oppimismenetelmät. Voit myös tulla ilmoittautumaan toimistollemme. Aukioloajat löydät sivun alalaidasta. Voit myös soittaa ja ilmoittautua puhelimitse. Voit olla meihin aina yhteydessä kysyäksesi lisätietoja tai jos muuten vaan tulee kysyttävää! Ilmottaudu tästä.

Mieti jo hieman etukäteen, paljonko ajallista tai rahallista panostusta olisit valmis ajokorttia varten käyttämään ja suunnitellaan siihen sopivat opetussuunnitelmat. Voimme antaa suosituksia näissä asioissa, mutta sinä teet kuitenkin lopulliset päätökset – aivan kuten kuljettajana liikenteessäkin sinä teet päätöksiä, me annamme ohjeita! Teemme sovitusta opetuskokonaisuudesta opetussopimuksen kanssasi.

Ajokorttia varten tarvitaan ajokorttilupa, jonka myöntää Traficom. Ajokorttilupahakemukset käsittelee Traficomin palveluntuottaja Ajovarma. Ajokorttilupahakemuksen voit täyttää varaamalla ajan Ajovarman palvelupisteelle tai vaihtoehtoisesti, jos sinulla on alle 5 vuotta sitten myönnetty voimassa oleva Suomen passi tai henkilökortti, voit hakea ajokorttiluvan myös suoraan Traficomin sähköisen asiointipalvelun kautta. Sinun tulee tarvittaessa toimittaa 2 passikuvaa lupahakemuksen liitteeksi – muita liitteitä ei pääsääntöisesti tarvita perusterveeltä hakijalta. Jos et voi antaa hakemuksessa vaadittavaa vakuutusta ajoterveysedellytysten täyttymisestä, sinun on toimitettava lääkärinlausunto ajoterveysvaatimusten täyttymisestä hakemuksen liitteeksi.

Traficomin asiointipalvelun kautta luvan voi saada viipymättä voimaan ja puolestaan Ajovarman käsittelyaika on n. 1-2 viikkoa, joten kannattaa toimia hyvissä ajoin ennen 18 vuoden ikää. Ajokorttiluvan täytyy olla voimassa, jotta sinulle voidaan varata aika teoriakokeeseen ja myöhemmin ajokokeeseen.

Autokoulun suoritus alkaa teoriaopetuksella. Teoriaa harjoitellaan suorittamalla lakisääteisiä teoriatunteja, mutta myös suorittamalla itsenäisiä ”kotitehtäviä”, teoriakoeharjoituksia ja etsimällä tietoa myös vaikkapa internetistä oppimista vauhdittaaksesi. Oppitunnit ja itsenäiset tehtävät tähtäävät siihen, että osaat toimia teoriatasolla vastuullisena kuljettajana, jota puolestaan teoriakoe mittaa.  

Mikäli sinulla ei ole aiempaa ajokorttia, suoritat ensin neljän (4) tunnin turvallisuuskoulutuksen eli niin sanotun ensimmäisen ajokortin suorittajan teoriakokonaisuuden (EAS). Teoriatunnit voit suorittaa joko itsenäisesti verkkokursseina tai tulemalla koulullemme, jossa opettajamme pitävät tunnit ja pääset keskustelemaan ja kysymään asioista yhdessä muiden oppilaiden kanssa.

Suoritettuasi EAS-teoriatunnit (4 h), saat aloittaa ajoharjoittelun. Jos sinulla on jo ajokortti ennestään, sinun ei tarvitse suorittaa EAS-teoriatunteja ennen ajoharjoittelun aloitusta, mutta vahva suositus niiden suorituksesta silti on! Suosittelemme, että olisit tehnyt myös teoriakokeen ennen ajoharjoittelun aloitusta. Se helpottaa ajoharjoittelun etenemistä, kun osaat jo liikennesäännöt!

Suoritat myös neljän (4) tunnin riskientunnistamiseen liittyvän teoriakokonaisuuden (RTK) – viimeistään ennen ajokoetta, mutta mielellään jo ennen teoriakoetta, sillä teoriakokeessa kysytään myös riskientunnistukseen liittyviä kysymyksiä.

In a nutshell: 4 + 4 tuntia teoriatunteja – that’s it! Ai niin, paitsi sen lisäksi paljon itsenäistä teoriaharjoittelua. Sitten teoriakokeeseen!

Teoriakokeeseen saa mennä aikaisintaan yhtä (1) kuukautta ennen kuin täytät 18 vuotta. Teoriakokeen voi suorittaa lähimmässä tutkinnon vastaanottajan toimipisteessä Ajovarmalla. Ajanvaraus teoriakokeeseen voidaan hoitaa autokoulun kautta tai varaamalla se suoraan itse Ajovarmalta. Minimiedellytys teoriakokeeseen pääsyä varten on ajokorttiluvan (kts. kohta 3) voimassaolo ja neljän (4) tunnin turvallisuuskoulutuksen (EAS) suoritus. Sen lisäksi pitää tietysti tietää paljon tärkeitä liikennesääntöjä- ja asioita! 

Riskientunnistukseen liittyvät teoriatunnit (RTK) ja itsenäiset harjoitukset olisi hyvä olla suoritettuna jo ennen teoriakoetta, sillä teoriakokeessa kysytään myös riskientunnistukseen liittyviä kysymyksiä. RTK-teoriat pitää olla suoritettu kuitenkin minimissään ennen ajokoetta.

Teoriakokeeseen tarvitset mukaasi vain kuvallisen henkilöllisyystodistuksen. Et tarvitse erillistä EAS-todistusta tai ”Todistusta saadusta kuljettajaopetuksesta ja hyväksytystä kuljettajantutkinnosta” (ns. e100-lomake), sillä tieto vaadittavista suorituksista välittyy autokoululta Ajovarmalle sähköisesti. Varaa mukaasi myös teoriakokeen viranomaismaksu. Voit maksaa Ajovarmalla asioidessasi jo myös ajokokeen viranomaismaksun etukäteen. Teoriakokeen tuloksen saat tietää heti teoriakokeen yhteydessä. Ei hätää, vaikka teoriakoe ei menisi kerralla läpi – sen voi aina uusia! Teoriakokeen hyväksymisen jälkeen voit onnitella itseäsi! Hyväksynnän jälkeen aloita toden teolla ajoharjoittelut, sillä hyväksytyn teoriakokeen jälkeen sinulle saadaan varata ajokoeaika!

Ajo-opetuksen saa aloittaa, kun olet suorittanut ensimmäisen ajokortin suorittajan neljän (4) tunnin teoriakokonaisuuden (EAS). Jos sinulla on jo ajokortti, saat aloittaa ajoharjoittelun suoraan. Vahva suosituksemme on, että ennen ajoharjoittelun aloitusta tuntisit jo liikennesääntöjä hyvin, jotta voit ajotunneilla keskittyä paremmin itse autolla ajamiseen ja ajoneuvon hallintaan, ei enää niinkään sääntöjen opetteluun. Jos et tunne liikennesääntöjä vielä ajoharjoittelun alkaessa, osa ajo-opetuksesta valuu todennäköisesti hukkaan, kun keskittymisesi menee ajoneuvon hallintaan sekä samalla liikennesääntöjen oppimiseen.

Ammattitaitoiset opettajamme etenevät opetuksessa omien taitojesi mukaan. Opetus etenee pienistä kokonaisuuksista isompiin sitä mukaa, kun olet valmis ottamaan uusia asioita haltuusi. Harjoiteltaviin asioihin kuuluu mm. ajoneuvon hallintalaitteet ja ajoneuvon käsittely, risteysajo (mm. tasa- ja eriarvoiset risteykset, liikennevaloristeykset, kevyen liikenteen risteykset), kaista-ajo, erilaiset pysäköintitavat, yksisuuntaiset tiet, linja-auto- ja raitiovaunukaistat, maantie- ja moottoritieajo, vaativien olosuhteiden harjoitukset (pimeän ajo, liukkaan kelin ajo), ohitustilanteet yms. Mieti jo hyvissä ajoin, kuinka monta tuntia haluaisit harjoitella näitä asioita, jotta tunnet olosi turvalliseksi ja voit toimia vastuullisena kuljettajana. Opettajamme antavat sinulle myös neuvoja ja vinkkejä, kuinka paljon he arvioivat sinun tarvitsevan harjoitusta ennen kuin olisit riittävän turvallinen kuljettaja läpäistäksesi ajokokeen. Voimme halutessasi järjestää sinulle myös harjoitusajokokeen osana ajotuntejasi, jotta saat realistista kuvaa taidoistasi ja olisitko valmis jo oikeaan ajokokeeseen. Sinä päätät joka tapauksessa lopulta milloin olet valmis ajokokeeseen!

Ajokokeeseen saa mennä aikaisintaan sinä päivänä, kun täytät 18 vuotta (niin sanotulla poikkeusluvalla silloin, kun täytät 17 vuotta). Ajokoe suoritetaan lähimmässä tutkinnon vastaanottajan toimipisteessä Ajovarmalla. Ajokoeaika varataan autokoulun kautta.

Minimiedellytys ajokokeeseen pääsyä varten on ajokorttiluvan (kts. kohta 3) voimassaolo, teoriakokeen läpäisy, lakisääteisten minimiajotuntien suoritus (10 tuntia) sekä riskientunnistuskoulutuksen (4 tuntia ajoharjoittelua, 4 tuntia teoriaa) suoritus. Minimin lisäksi pitää tietysti osata ajaa turvallisesti, tunnistaa vaaratekijöitä, arvioida omaa toimintaa, sen vaikutuksia liikenneturvallisuudelle sekä toimia ylipäänsä vastuullisena kuljettajana! 

Ajokokeeseen tarvitset mukaasi kuvallisen henkilöllisyystodistuksen sekä ”todistuksen saadusta kuljettajaopetuksesta ja hyväksytystä kuljettajantutkinnosta” (ns. e100-lomake) sekä sen liitteet, jotka saat autokoulun toimistolta. Varaa mukaasi myös ajokokeen viranomaismaksu, ellet ole maksanut sitä jo etukäteen. Ajokoe ajetaan samalla tutulla autolla, jolla harjoittelet autokouluajan ja kokeen tuloksen saat tietää heti ajokokeen päätyttyä.

Ei hätää, vaikka ajokoe ei menisi heti läpi – sen voi aina uusia! Lisäharjoittelu lisää todennäköisyyksiä läpäisylle. Muista myös valmistautuessasi ajokokeeseen, että pieni jännitys saattaa hieman heikentää ajosuoritustasi – kannattaa siis olla vähän ”normaalia” varmempi kuljettajataitojen osalta, ennen kuin lähdet näyttämään taitosi kokeeseen! Uusintakoe varataan autokoulun toimiston kautta, mutta uutta uusintakoeaikaa saattaa joutua odottamaan joskus muutaman viikon.

Hyväksytyn ajokokeen jälkeen voit onnitella itseäsi – job well done!! Hyväksytyn suorituksen jälkeen saat väliaikaisen ajokortin, joka on voimassa heti ajokokeen jälkeen Suomessa (pois lukien Ahvenanmaa). Lopullinen ajokortti saapuu sinulle myöhemmin postissa. Ajokortti on voimassa kerrallaan 15 vuotta ja se uusitaan kulloinkin voimassaolevan lainsäädännön ohjeiden mukaisesti kortin umpeutuessa.

Ilmoittaudu autokouluun